2013. november 19., kedd

Tökkelütött tökmánia




Nem vagyok egy nagy tésztapusztító. Míg Mó képes naponta többször is a villájára csavarni a pastát, és úgy enni, mintha életükben először találkoznának, én bőven beérem vele hetente maximum egyszer. A kedvencem az A.O.P., /és minden, ami tejszínes/ bár most rögtön 5 másik favorit is felsorakozott a fejemben és követelik maguknak az első helyet, tehát jobb befejeznem a rangsorolást. Még a végén el sem hinnétek az első mondatomat és könnyedén zugtésztaevőnek titulálnátok. 
A gnocchi, az "más tészta". A kis krumplis gombóckákra többször van szüksége a szervezetemnek. Mószülök, legutóbbi látogatásuk alkalmával megleptek egy olasz gasztro magazinnal, amely központi témája a Halloween és a sütőtök. /Ha a borítóját a fény felé fordítjuk, a matt papíron felcsillannak kis töklámpások, denevérek, szellemek. Á, de biztosan nem ezért esett erre a választás./ A recept, amit egyből kiszúrtam, nem más, mint egy sütőtökös-amarettis gnocchié volt. És, ha én valamit a fejembe veszek, nem telik el sok nap a "fejbevételtől" a megvalósításig. A sós-édes párosításért egyenesen odavagyok. /ld. Szenibarátnőmtől  kapott szuvenír sós karamellás csokoládészeletke titokzatos szublimálásának esete./ Mó viszont ettől az ízhatástól irtózik. Vagyis irtózott. Nem adtam fel ugyanis, és lelkesen kampányoltam a narancssárga gombóckák mellett. /Újság véletlenül, pont annál az oldalnál nyitva felejt a lakás különböző stratégiai pontjain, amarettis zacskó megcsörget, sütőtök kedvező élettani hatásait felsorakoztat és kántál, szülőket-nagyszülőket megdicsér, amiért a tengerparti nyaralásról amarettivel megpakolva tértek haza, de nem sorolnàm tovàbb./  

Az eredmény Mót is meggyőzte és békét kötött a sós-édes házasításának gondolatával, valamint nem kis sikerélményt adva nekem, megszerette régi kedvencemet, az èdes, karamelles ìzű sütőtököt. /Még bèbiételben is verhetetlen./

A recepten némiképp változtattunk, elvégre nincs abban semmi izgalom, ha jógyerek módjára követjük a leírás sorba szedett pontjait. Így került a tésztájába parmezán és jókora adag bors, a szószba pedig sonka, friss zsálya és vaj. Ipari mennyiségű vaj. /Jaj./

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g sütőtök
  • 150 g amaretti 
  • 100 g liszt
  • só, bors 
  • 1 tojás sárgája
  • reszelt parmezán

A szószhoz:
  • vaj
  • friss zsálya
  • speck sonka
  • só, bors

Sütőben süssük meg a tököt. Kihűlése után dolgozzuk össze a tészta hozzávalóival. A tököt turmixolhatjuk is, de mi a kis kezeinket használtuk. /Pontosabban Mó kezeit használtam. Én./ Az amarettit már jómagam is zúztam, porlasztottam. Morzsás állagú kell, hogy legyen.
A massza egy sűrűbb nokedlitésztára hajaz, csak nem olyan nyúlós-ragadós. Ha a fenti mennyiségekkel túl hígnak ítéljük, adjunk hozzá még lisztet, ugyanis sok múlik a tök víztartalmán.
Két kanál segítségével szaggassuk a nudlikat forrásban lévő, sós vízbe. Amint felbukkannak, szedjük bele őket a szószba, ami nem más, mint olvasztott vaj, amin apróra vágott zsályaleveleket és sonkacsíkokat pirítunk, és hozzáadunk 3-4 evőkanállal a tészta főzővizéből, jó szokásunkhoz híven. 
A serpenyőnek, amibe a frissen főtt gnocchik érkeznek, nem kell végig a tűzön lennie, a folyamat ugyanis nem túl rövid. /Ha az én kezembe kerül az a két kanál, egyenesen maratoni./ Elég, ha akkor tesszük vissza pár percre, ha már minden "fürdőzőt" kiparancsoltunk a vízből.
A végén megszórhatjuk parmezánnal. Ízlés szerint. Mennyiséget szándékosan nem mondok. /Én úgy adagolom a parmezánt, mint Mó a vajat./
Abszolút szemet gyönyörködtető, szívmelengető fogás, édes-sós ízbomba. A végén a desszertet sem hiányoltuk. /Néhány óráig.








2 megjegyzés:

  1. Te Jóóóó Éééég!! Ez csúúúcs!!
    Már értem, élőszóban miért nem ecsetelted ilyen részletesen..ott helyben megettem volna akár a villanyoszlopot is! :)

    VálaszTörlés
  2. Próbáld kii! Én pedig igényt tartok a tepsis-káposztás-tökös receptre, aminek az olvasása után én rágtam volna villanyoszlopot! ;)

    VálaszTörlés