2013. december 21., szombat

Kiskarácsony

Túl az idei mézeskalácssütésen, /-először fordult elő az, hogy nem 'kóstolgattam' meg a nyers tészta felét, ugyanis kőkeményen betartom a diétát-,/ csomagoláson, visszafogott lakásdíszítésen, felkészülve az otthoni terülj-terülj asztalkámra, egy recepttel /micsoda meglepetés?!/ kívánnék kellemes készülődést és boldog várakozást.

Móval elhatároztuk, hogy mielőtt hazautaznánk, kettecskén ünneplünk. Kiskarácsonyozunk. A menüt illetően nem voltak kérdőjelek. /Nem, ezúttal semmiféle tészta!/ Egyöntetűen megszavaztuk a Guinness ragut, aminek az ízét azóta a számban érzem, hogy legutóbbi dublini utunk alkalmával megkóstoltuk. A Guinness kenyér után épp itt volt az ideje ezt is összeismertetni a konyhánkkal.

Hozzávalók:

  • fél doboz Guinness (nagyjából 3 dl)
  • 400 g marhahús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 répa
  • 1 szál angol zeller
  • 1 l marhahús alaplé
  • só, bors
  • friss rozmaring és kakukkfű

A műveletnél mi sem egyszerűbb /főleg, ha a 'szakács szabadnapos' és van ideje otthon ténykedni, míg a konyhai kisegítő -én- dolgozik/. Olajon megpirítjuk a a húst, sózzuk, borsozzuk. Ezt követően kerülnek bele a felaprított zöldségek. Ha karamellizálódtak, és az általuk kiengedett víz elpárolgott, hozzáöntjük a Guinnest, és megvárjuk, míg a felére redukálódik. Hozzáadunk egy liter marhahúslevest és magára hagyjuk egy-másfél órára rotyogni, nagyon halk lángon. /Akár hosszabb ideig is főzhetjük, csak jót teszünk vele./ Természetesen, ha olyan kíváncsiak -és leginkább türelmetlenek- vagytok mint én, egy-két kevergetés, fedőfelemelés és belekóstolás megengedett. /Tökéletes alkalom erre például, ha a Milan lő egy gólt. Az ezt követő másfél perces eufóriában Mó azt sem venné észre, ha megcukroznám az ételt.
Köretként tökéletes a fantasztikusan tömör, omlós, édes-sós Guinness kenyér és tejszínes-parmezános-répás-vajas burgonyapüré. /Allergiásoknak a sós, főtt burgonya.
A legfontosabb, amit a Guinness gyárban beszerzett receptkártya is a lelkünkre köt: másnaposan a legfinomabb. /Főleg, ha a szakács szabadnapos.../





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése