2013. május 20., hétfő

Az angyalok is esznek babot


Van itt ez a megkezdett doboz melasz. A Guinness kenyérhez szereztük be, és azòta is ott àlldogàl a mikrò tetején. Szàndékosan hagytam szem előtt, ugyanis sűrűn kerülnek nàlunk elő èvek òta nem làtott, furcsa àllapotban lèvő, különleges alapanyagok, ìgy akartam elkerülni, hogy ez a csodàs, barna, karamelles szirup is hasonlò sorsra jusson.
A keresőbe beìrva az alàbbi receptet talàltam, amiből a mennyiségek megfelezésével /igen, berezeltem a 20 deka vaj làttàn/ elkészìtettem életem első melaszos süteményét.

Skòt melaszos édesség:
  • 20 dkg vaj
  • 1 ek. melasz
  • 14 dkg barancukor
  • 10 dkg zabpehely
  • 10 dkg zabkorpa
  • 5,5 dkg liszt
  • 5,5 dkg kòkuszreszelék







Sem zabkorpa, sem kòkuszreszelék nem volt itthon, improvizàlnom kellett. Zabkorpa hìjàn megduplàztam a zabpehely mennyiségét, lisztből teljes kiőrlésűt hasznàltam, a kòkuszreszeléket pedig szezàmmagra cseréltem. 
A kòkusz utàn reménytelenül kutatva ràbukkantam a fiòkban egy érintetlen csomag piemontei mogyoròra, amit Mòszülőktől, szuvenìrként kaptunk /belegondolni sem merek, hogy milyen règen/. Gondoltam, hogy itt az idő, ùgyhogy pàr szemet megtisztìtottam és apròra daraboltam, majd belekevertem a masszàba. 
Ja igen, a massza! A vajat felolvasztjuk, ebbe mehet egy evőkanàllal a melaszbòl, ami bàr mennyiségét tekintve mèg mindig nem oldotta meg a melasz-tartalék problémàjàt, a lelkemnek némikèpp jobb most, hogy màr màsodszor hasznàltam. (Kicsit azért machinàltam vele, mert a teljes adaghoz kellett volna az egy evőkanàl melasz, de nem volt tùl meggyőző a dolog, hogy a fél adaghoz egyetlen, àrva teàskanàl szükségeltetik. Meghagytam tehàt az evőkanalat, de barnacukorbòl a 7 dkg helyett 5-öt hasznàltam.)
A melaszt követte a többi, szilàrd hozzàvalò, jòl elkevertem, majd egy sütőpapìrral kibélelt tepsiben, kb. 1-2 cm vastagsàgùra nyomkodtam a ragacsos, àm kellemesen illatozò keverèket. 
A kellemes illatozàs csak fokozòdott, miutàn 15 percre, 180 fokos sütőbe tettem. 
Leginkàbb egy gazdag zabkekszhez hasonlìthatnàm. Kihűlése utàn, òvatosan müzliszelet nagysàgù darabokra szeltem.

Tökéletes alternatìva ez nekem az esti /éjszakai/ nassolàsokhoz, csokolàdé helyett. Nem könnyű, ha az ember életének pàrja egy többfogàsos vacsora utàn mèg könnyedèn elmajszolgat egy tàblàcska csokolàdèt, és màsnap szàlkàsabb az izomzata, mint azelőtt volt. 
Mivel még mindig félig tele a melaszosdoboz, vàrom, mit vàrom, könyörgök melaszos receptekért. Kérem, hogy akinek van a tarsolyàban, ne tartsa magàban!

Tudom, hogy Mò illedelmesen megkòstolja majd, de csakis azért, hogy megkìmélje magàt a szemrehànyò pillantàsaimtòl. 

Pénteki vacsorànk azonban mindenkèpp bizakodàsra ad okot, ès tökéletes példàja annak, hogy Mò is fejlődőképes, màr ami a szàmàra eddig làtatlanul is élből elutasìtott èteleket illeti. 
Sok példàt mondhatnék, olyasmiket, hogy nem szereti a kukoricàt, sem a pörköltet, sem a halat, a tejfölt plàne. Persze mindezt ùgy, hogy még sosem kòstolta. De aztàn, ha mégis sikerül ràvennem /làsd. szemrehànyò pillantàsok/, pàlfordulàssal megkedveli őket. Kivétel nélkül.
Péntek este volt szerencsénk egy kàbulatosan finom chili con carnéhoz, azt pedig a sors különleges ajàndékànak tartom, hogy egy csilisbab-géniusz kèszìtette Mò első csilisbabjàt. Szuperkedves vendéglàtòink férfi tagjàè az érdem, ìgy végre én is elsüthettem a mondatot, amit annyiszor megkapok, ha szòbakerül, hogy mi is Mò foglalkozàsa, plàne, ha azt is megtudjàk, hogy ezt előszeretettel gyakorolja otthon is. /Azt màr csak nagyon halvànyan merem megjegyezni, hogy el is mosogat maga utàn./ A mondat, -amit a most àltalam elszenvedő nőtàrsam is jòl ismer- a következő: "Hù, de jò dolgod van, neked nagyon jòl megy a sorod!" Nem vitatkoznék a felvetéssel, nem vagyok àlszent, de valahogy mindig az az èrzèsem, hogy az illető, aki közli ezt velem, valahogy ùgy képzeli az életemet, hogy naphosszat egy függőàgyban ringatòzom, kis umpa lumpàk legyeznek pàlmalevelekkel, mialatt Mò szimultàn bevàsàrol, megfőz, megetet, majd elmosogat, aztàn àlomba ringat. Persze. Ha tudnàk, hogy milyen közel jàrnak a valòsàghoz!?
De visszakanyarodva a babvacsoràhoz, csodàs volt hàzi kenyérlepénnyel màrtogatni a sűrű, gőzölgő szòszt. Kicsit csìpős volt, krémes, szaftos, a hàzi fűszerkeveréknek /mondtam, hogy egy géniusz/ köszönhetően pedig olyan különleges volt az összhatàs, hogy Mò és a bab örök baràtsàgot kötöttek. Hazafelé, maga elè bàmulva folyamatosan ezt kàntàlta: "Ma che sorpresa!? Che buonissimo!?", ami valami ilyesmi: "Micsoda meglepetés?! Milyen finom volt!?" Miutàn felvàltva olaszul, angolul és magyarul kb. harmincszor meghallgattam a fenti felkiàltàsokat -és  màs esetben lehet, hogy leàllìtottam volna a folyamatos ismételgetést-, nagyon boldog voltam, és csak erősìtet az elhatàrozàsban, hogy ne adjam fel "ételtérìtő missziòmat". /Az utolsò kérdése egyébként az volt, hogy "De szerinted...Ha...ha esetleg..mi is... Szerinted hogy kèszìthetünk chili con carnèt?" El kellett gondolkodnom azon, hogy vajon elaludtam a buszon és csak àlmodtam az emlìtett- és a szàjàbòl abszolùt valòszerűtlenül hangzò kèrdèst, vagy valami tényleg történt./
Igen, ùjabb mérföldkőhoz érkeztünk. 
Hogy ne törjem meg a pozitìv élmények soràt, el kell ùjsàgolnom, hogy a héten meglàtogattuk Zsja-t, ìgy  Mò is megismerkedett a bölcs Maslow-val. 
Megmutatom, hogy milyen az, amikor két "M" talàlkozik.
Aztàn megyek, szabadsàgra küldöm az umpa lumpàimat és kitakarìtom a lakàst.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése