Guacamole, sajtkrémek, juhtùròkrém, körözött, màjpàstétomok, tojàskrèm, tonhalkrém, hummusz, töpörtyűkrém, sonkakrém, ajvàr. Bàrmi, amit màrtogatni lehet, piritòsra pakolni /és ehető/, jöhet! A bruschettàròl -ami nem kifejezetten krém, de piritòskompatibilis- màr meséltem. A tonhalkrémemről szintùgy.
Magànyos otthoni estéimen àltalàban készìtek egy hatalmas adag salàtàt, felszeletelek különböző tìpusù sajtokat, felvàgottakat, a krémeket pedig grissinivel, vagy hosszùra szeletelt zöldségekkel (répa, paprika, kìgyòuborka, zellerszàr) màrtogatom. /Türelmetlenebb napokon, -nem tùl elegànsan- kiskanalat ragadok/. Ez szàmomra a tökéletes vacsora. De ne àlszenteskedjünk! Reformmizéria ès szénhidtàtgyűlölet (?) ide vagy oda, ezek mègiscsak friss, ropogòs héjù, hòfehèr kenyèrrel a legfinomabbak. Néha belefér. Salàtàval, persze.
Gyakran készìtem őket -leginkàbb avokàdò-, tonhal- ès tojàskrèmet-, és szerènytelenül àllìtom, hogy mindegyiket tökèlyre fejlesztettem. Praktikusan azokra az estèkre időzìtem, amikor Mò dolgozik. /Hogy aztàn hazaérve megcsapja szegényt az iszonyatos, àthatò, orrfacsarò, bőr alòl is szivàrgò fokhagyma ès hagymaszag. Ez ugyanis majdnem mindegyiknek tartòoszlopa. Egészen pontosan: mindegyiknek. De legalàbb nem làt, miközben elfogyasztom. Csöpög, folyik, kenődik. Ami ugyebàr minden, csak nem szekszi./
Ha elmegyünk valahovà enni, -főleg a kis bisztròkban- a màsodik, amit megkeresek az étlapon, hogy van-e padlizsànkrém. /Az első a Desszertek c. oldal./ Mòt az őrületbe kergetem vele. Merthogy mindig ugyanazt akarom enni. Na de mindenhol màsként készìtik. Általaban meggyőzöm. Legutòbb ràvettem, hogy együtt is essünk neki és màrtogassunk otthon.
Ez lett belőle.
A hozzàvalòk mértékét illetően, most is, mint oly sokszor, a szemünkre és az ìzlésünkre hagyatkoztunk.
- padlizsàn
- fokhagyma
- hagyma
- olìvaolaj
- sò, bors
- majonéz
- tejföl
- mustàr / citromlé
- friss petrezselyem / koriander
A padlizsànt félbevàgjuk, àtlòsan bevagdossuk, meglocsoljuk olìvaolajjal, sòzzuk, borsozzuk és 200 fokos sütőben, aranybarnàra pirìtjuk. (Kb. 30-40 perc.) Hagyjuk kihűlni, majd egy deszkàra kanalazzuk a hùsàt, amit aztàn késsel darabolunk/pépesìtünk.
A hagymàt felkockàzzuk, a fokhagymàt felaprìtjuk/reszeljük, és összekeverjük a folyékony összetevőkkel, majd magàval a padlizsànnal. Sòzzuk, borsozzuk bàtran.
A vègèn dobjunk bele friss zöldfűszert.
És igyunk hozzà fehèrbort.
Ha valaki esetleg ùgy jàrna, mint mi, akik tùlvàllaltuk magunkat padlizsànbòl, itt egy koràbbi recept, nehogy kàrba vesszen a csodàs tojàsgyümölcs!
28 nap -és 20 munkanap- van hàtra a következő szabadsàgomig. Szàmlàlom a őket és megvàltàskènt vàrom. Hogy lehet ìgy a mànak élni?! Nem megy. Nagy hiba, tudom. Egyszer megtanulom. /Ugye?/
28 nap mùlva, példàul.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése