2013. június 1., szombat

Család menni famigliához

Kedvesek (és türelmesek)!

Kezdhetném azzal is, hogy belekiàltom a virtuàlis levegőbe, hogy "Buon giornoooooo!", de sajnos a leírásával egyidejűleg éles fájdalommal hasít belém a felismerés, hogy már itthon vagyunk, messze-messze olaszhontól.
Különleges alkalom volt a mostani szülőlátogatás, mert először tartottak velünk az én szüleim. Apukám első repülőútja, ami miatt én talán még nála is izgatottabb voltam. Nehéz volt lebeszélni az autóról, és rávenni a repülésre. Minden bevetettem. A repülés rövid, kicsivel több, mint egyetlen óra, és Milánóban termünk. 
A repülés kényelmes. A repülés jó. A repülés móka, kacagás. Előadtam idillikus mesémet a biztonsági ellenőrzésről, a
szokásos Szamos-islerezésünkről, a szuvenír- és  pálinkavásárlásról /valójában a kettő egy és ugyanaz/, a beszállásról, a transzferbuszról, a nagy üvegajtókról. Szegény apukám ebből mit sem látott. Találkozott viszont közel négy órás késéssel /feladtam annak a számolását, hogy hányszor hangzott el a "bezzeg, ha autóval megyünk, már rég ott lennénk" szemrehányás/, nulla tájékoztatással, morcos csekkoló nénivel, aki egyetlen mondatot tudott, de azt tökéletes magyarsággal: "Áj dónt nó". De volt még ott prérin gyaloglás, bádoghangárba beterelés, sorban kígyózás, lázongó tömeg, élén egy üvöltő olasz ügyvéddel, aki látszólag mindenkinél jobban tisztában volt a jogaival. Végül fény derült a turpisságra, ami mélyebben gyökerezett, mint a néni időközben megtanult második félmondata, a "teknikál problem". Londonban, egy felszálló gépet pakisztáni terroristák próbáltak meg eltéríteni, ennek okán az egész aznapi menetrend borult. Nem panaszkodom, mert volt, aki kisgyerekekkel és nagy csomagokkal 6-8 órás várakozásra kényszerült, és hálás vagyok, hogy nem törölték el kapásból a gépünket. /Lehet, hogy ebben szerepe van a vehemens ügyvédpajtásnak. Grazie./

A hazaút már kétségtelenül kellemesebb volt, 4 óra telt el háztól-házig. Azért ide is jutott a fekete levesből. Szörnyű a biztonsági kapunál, -ahonnan már nincs visszaút- a várakozás közben megélt felismerés pillanata, miszerint a hűtőben felejtettük a másnapra tervezett cacio e pépe tésztavacsora alapanyagát, a csodás darab pecorinót, kedvenc olasz szalámimat, a cacciatorinit, illetve anyukám gondosan kivàlasztott parmezánját. Az önnyugtatás, vagyis annak mormolása, hogy "de úgysem fért volna be két kiló kávé, 3 csomag biscotti és társai mellé" némiképp kedvezően hatott labilis lelkiállapotunkra.
Más nehézségek is adódtak ezúttal, mint például a fülgyulladásom, ami igencsak megnehezítette a rágást, és ez Olaszországban elég nagy hátrány. De említhetném a reptéri taxit, ami nemes egyszerűséggel nem indult el, majd miután végre bedurrant a motor, dugóba keveredett és árkon-bokron átnyargalva érkeztünk meg a reptérre. /Állítom, hogy több ízben elemelkedtünk a talajtól./
Az is elég méltatlan helyzet, amikor remegő gyomorral próbálsz 3 nap szabadságot (nem, nem elírás, nem 3 hetet, csupán 3 szabadnapot) elkérni a munkahelyeden, természetesen jó előre, hogy nehogy megnehezítsd a munkaszervezést, és amiből végül csak kettőt sikerül kivenned. /Szeni barátnőm nemrég abszolút pontosan rávilágított a problémára: valami nagyon nincs rendben a világgal, ott, ahol a munkaidőd végén sunnyogva kell kivonulnod, mert ugyebár, aki becsülettel elvégzi a munkáját 8 órában, de nem marad pluszban, az nem lehet elég elhivatott. Az sincs rendben, hogy nem szívességet kérsz félve, remegve, előre begyakorolva a mondókádat, bízva egy szemrehányó "igen"-ben, hanem a jogosan megillető szabadságodat. Véletlenül sem 5 teljes napot, mert az már egy hét, és az a főnököd fülében nagyon rosszul cseng. Szóval nem szívességet szeretnél. A szívesség szinonimája ebben a kontextusban az, amikor arra kérnek, hogy szombaton is dolgozz. Vagy akár vasárnap is, otthonról. És te, hülye/lelkiismeretes/kötelességtudó/világ barma -nézőpont és időtávlatok kérdése- bevállalod. Bocsánat a kirohanásomért, de kikívánkozott. És igen, tudom, legyek hálás, hogy egyáltalán van állásom. Az vagyok. Tényleg. Csak "még nem törtem be rendesen", hogy az egyik felettesemet idézzem./ 

Mószülők több karácsonyt is nálunk töltöttek, megismerkedtek a magyar vendéglátással és vendégszeretettel. /A kalandos, multikulturális karácsonyok érzékletes bemutatására kevés lenne ez a bejegyzés, talán ezt majd máskor. Egyelőre a 'bábeli zűrzavar' kifejezés legyen elegendő./

A kezdeti viszontagságokat leszámítva (és villámgyorsasággal elfelejtve) csodás út volt, és bár Móval már volt szerencsénk megfordulni a meglátogatott helyszíneken, a szüleimmel teljesen új volt minden, és más megvilágításba kerültek a dolgok. A kommunikáció gördülékenyebben ment, köszönhetően Mó egyre jobb magyarjának, és az én előkapart, pangó olaszomnak.  Sűrű volt a program, amit még sűrűbb evések kereszteztek. /Ó, az a sok rágás! Belesajog a még mindig fájó fülem, ha csak rágondolok!
Csodálatos az olasz gasztronómiában az, hogy bár jellegzetes, egységes, mégis ahány régió, annyi változat, íz, elkészítési mód, annyi kenyèrtìpus, specialitás, tésztaféle, szalàmifajta. Hogy egy abszolút triviális példát említsek a területi-konyhai különbözőségek soràbòl: északon főként vajjal főznek, délen pedig olívaolajjal. A most, általunk bejárt területek (Piemonte, Lombardia) specialitásai közül muszáj megemlítenem a polentát (sòsan és édesen egyarànt), a nervettit, a sajtok közül a tomàt, a gorgonzolàt. Édeségként a giandujàt, amit -bàr Mò felhàborodik- , legegyszerűbben a noisette tìpusù lila tehenes csokolàdèhoz tudnèk hasonlìtani, persze kétségtelenül "olaszabb" és mogyoròsabb, hàla a piemonteiek egyik büszkeségének, az òriàs szemű mogyorònak. Lombardia sajàtos ìzeit jòl pèldàzza az innen szàrmazò mascarpone, a cotechino, a coppa mantovana, vagy a salame milano, a karàcsonyi időszakban népszerű panettone, a ciabatta, és sorolhatnàm, mert a felhozatal majdnem végtelen. Szerintem az is. 
A szülők végigkóstolták a felvágottkölteményeket, a grappát, és Móapukával közös kedvencünket, a limoncellót. Külön fénypontok voltak Móanyuka vacsorái, aki bár magáról azt hangoztatja, hogy nem jó vendéglátó, egyáltalán, hogy nem vendéglátó, azért könnyedén rácáfolt a tényre a pancettával göngyölt borjúszelet -édeskömény-, vagy a friss-kolbászos mezzepenne-vacsorájával (mindjàrt közkiccsé teszem a titkàt és megosztom az előbbi receptjét).  
Igyekeztem nem mindenkinek az idegeire menni a folyamatos fotózással, néha nagyon nehéz volt megállni. 
Voilá, az eredmény.
/Igen, valójában tolakodó paparazzóként töltöttem a három olasz napot./



Mivel Mó egy időre kiszorult a konyhából, a hazatérésünket követő első munkanapja után egy friss, egész tengeri sügérrel (nekem) és egy óriás szelet hátszínnel (neki) tért haza, és úgy főzött, mint akinek eddig megtiltották volna. Helyreállt a béke magyar lakásunk olasz konyhájában.
 








Végezetül jöjjön a beìgért recept, a göngyölt borjú, édeskömény körettel.
A vékony borjúdiò szeletek mindegyikére tegyünk egy olasz bacont, valamint egy szelet sajtot. (Móanyuka ömlesztettet, olasz nevén sotilettat használ.) Ezt követően tekerjük fel a húst és rögzítsük fogpiszkálóval. A serpenyőben, vaj és olaj keverékén megpirítjuk, az ízesítéséhez fokhagymát, sót, borsot és friss zsályalevelet használunk (Móanyuka esetében egyenesen az udvarról, nálunk pedig a szomszédos lakópark virágágyásából). Miután a tekercsek szép színt kaptak, felöntjük tejszínnel, és akinek szimpatikus, mehet bele még 1-2 szelet az olvadós sajtból. A tejszínnel készre főzzük. A köret elkészítése nagyon egyszerű. Az édesköményeket megtisztítjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Serpenyőben, olajon/vajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, fedő alatt puhára pároljuk. Utolsó lépésként szórjunk rá reszelt parmezánt, hagyjuk egy kicsit megolvadni, és máris tálalható. 
Van egy másik, bevált verziónk édesköményre, mégpedig a gratin. A pár percig, mikróban párolt, szintén szeletelt zöldséget besamellel összeforgatva, sajttal bőségesen meghintve pirulásig sütjük, előmelegített sütőben. Ezekben a borongós napokban erősen ajánlott a kipròbàlàsa.  


















































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése